Narkotikabrott kan sätta stopp för USA-resan

Är du eller någon i din närhet misstänkt för narkotikabrott och i behov av juridisk rådgivning? 


Drömmer du om att se Manhattan, ha kul på Disney World eller att göra en bilresa längs Route 66? Du är inte ensam, USA-drömmen lever alltid. Men hur är det egentligen, får man resa till USA om man är dömd för exempelvis ett narkotikabrott? Här reder vi ut vad som gäller.

Svenskar och andra skandinaver som ska resa till Förenta staterna omfattas av Visa Waiver Program (VWP). Det innebär att svenska medborgare inte behöver ett visum för att kunna göra drömresan till landet ”over there”. Däremot måste du ha ett så kallat inresetillstånd (Electronic System for Travel Authorisation, som kort kallas för ESTA). Detta inresetillstånd får du genom att ansöka här.

Får svara på många frågor

När du ansöker om ESTA får du svara på flera frågor, bland annat om du tidigare i livet har blivit dömd för någon typ av brottslighet. Narkotikabrott nämns som ett hinder för att få inresetillstånd i USA. Ett narkotikabrott är alltså ett hinder för inresa i USA, även om det är ett ringa brott.

Om man inte får inresetillstånd så finns dock en annan väg: att ansöka om turistvisum. Information om hur de går till kan du hitta på Amerikanska ambassadens hemsida. När du ansöker om visum så görs en bedömning från fall till fall. Du får då berätta om vad som hänt och om de speciella omständigheterna kring ditt brott innan bedömningen görs. En tidigare dom, oavsett om det handlar om ett narkotikabrott eller något annat brott, behöver alltså inte utgöra ett definitivt hinder för ett visum.

 

Fängelsestraff belastar i tio år

Det finns dock gott om exempel på personer som inte har fått någon form av möjlighet att åka till USA efter att ha blivit dömda. Särskilt efter de senaste årens terrorattacker har USA ofta varit mer restriktiva med att dela ut inresetillstånd och visum till dömda personer. Har du blivit dömd till fängelse för exempelvis narkotikabrott så finns ditt brott kvar i belastningsregistret i tio år efter att du blivit frigiven.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
27 Sep 2016