Så här ser världen på narkotikabrott

Hur ser man egentligen på narkotikabrott runt om i världen? Det skiljer sig på många sätt från land till land, visar vår omvärldskoll. Allt från legalisering till dödsstraff finns på skalan.

Här går vi igenom den juridiska synen på narkotikabrott i några länder.

Kanada

Landets premiärminister Justin Trudeau har hela tiden framfört att han vill ändra den kanadensiska narkotikapolitiken i grunden. Bland annat har han tillsatt en kommission som ska utreda en eventuell legalisering av narkotika. Trudeau vill att den illegala marknaden ska göras vit och bruk inte ska straffas. Om man langar till minderåriga eller säljer utanför den reglerade marknaden så ska man dock fortfarande straffas. Det gäller förstås även om man kör bil narkotikapåverkad.

Portugal

Portugal genomförde en radikal förändring av sin narkotikapolitik 2001. Eget bruk av alla droger avkriminaliserades, något som Portugal då var först i Europa att göra. Smuggling och försäljning kan fortfarande straffas hårt. Ertappas man med en mindre mängd för eget bruk kan man få böter eller erbjudas behandling, men man hamnar inte i fängelse. Lagen har på många sätt blivit en succé, bland annat har den narkotikarelaterade dödligheten sjunkit på ett dramatiskt sätt. Dessutom pekar mycket på att det allmänna droganvändandet minskar i landet.

Iran

Iran är ett land full av motsägelser när det gäller narkotika. Landets läge, mittemellan opiumfälten i Afghanistan och den stora marknaden i Västeuropa, gör att tillgången på narkotika alltid har varit stor. 2,2 av landets totalt 80 miljoner invånare beräknas ha missbruksproblem, och antalet tycks öka år för år. Irans narkotikapolitik är dock stenhård, med ett flitigt använt dödsstraff för narkotikabrott. Samtidigt finns en hel del moderna behandlingsidéer som sprututbyte.

Irland

Även Irland lider av stora narkotikaproblem. Landet rör sig därför mot en avkriminalisering när det gäller  innehav av små narkotikamängder. Man vill sluta skambelägga missbrukare och hjälpa dem istället. Den irländska polisen, som har fullt upp med att gripa småbrukare på gatan, har ställt sig försiktigt positiv till förslaget om en liberalare knarkpolitik.

Ryssland

I det stora landet i öst har politikerna förklarat ett ”fullt krig mot knarket”. Många har stora missbruksproblem och dessutom dör många människor i åldrarna 15-34 i överdoser. Dessutom har landet haft stora problem med hepatit C och HIV, som i huvudsak sprids mellan sprutmissbrukare. Några preventiva åtgärder existerar knappt, däremot döms varje år tiotusentals personer till fängelsestraff för narkotikabrott, ofta eget bruk.

Fortsättning följer. Källa: SVT Nyheter. 

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
15 Oct 2016