Spice - en kort genomgång

En drog som på senare år har dykt upp allt oftare i rapporteringen om narkotikabrott är Spice. Här berättar vi mer om denna så kallade ”nätdrog”.

Spice är en relativt ny drog som gjorde sitt intåg på den illegala marknaden under slutet på 00-talet. Det är en syntetiskt framtagen cannabinoid som ger ett starkare och intensivare rus jämfört med traditionell cannabis. I Sverige har den oftast fått benämningen ”nätdrog” eftersom handeln i hög grad sker på webben. Men ordet dödsdrog har också figurerat, eftersom spice har lett till ett antal dödsfall bland unga. Det är dock bara vissa av drogens aktiva substanser som är narkotikaklassade i Sverige.

Spice är som sagt en syntetisk drog, den framställs alltså av kemikalier på ett labb eller i en fabrik och skiljer sig därigenom ut jämfört med exempelvis cannabis och tobak som man odlar fram. Men trots denna artificiella tillverkning så säljs spice ofta i pseudonaturliga format, som ”örtblandning” eller ”rökelse”. Trots dessa paketeringar handlar det alltså om helt syntetiska produkter.

Går under flera olika namn

Spice kan köpas under ett flertal olika namn, och nya syntetiska varianter dyker upp regelbundet. Några vanliga namn på marknaden är Boom, Vegas, Remix och Double Dutch. Det finns också lättare versioner av Spice som inte ger ett lika starkt rus. Att ta spice kan vara riskfyllt eftersom det är svårt att veta vilka ämnen som ingår. Man vet aldrig riktigt på förhand vilken upplevelse man kan få helt enkelt.

När man tar spice så är det oftast i rökt form, vilket kan skada lungorna. Ruset är starkare om man jämför med andra droger inom samma klass. Upplevelsen upplevs ofta som avslappnad och påminner om cannabis effekter.

Men det kan variera mycket och intag av spice kan även leda till avtrubbningen och en stark känsla av att man inte bryr sig om något. Risken är också att man förlorar kontakten med livet och verkligheten. Många som har missbrukat spice vittnar om att de har förlorat vänner och tappat kontakten med familjen i den intensiva och ofta desperata jakten på nästa spice-rus.

Bieffekterna kan vara svåra

Även bieffekterna kan vara väldigt svårt i. Bland de vanligare är humörsvängningar, men många kan också drabbas av blåmärken och utslag på huden. Flera personer har också upplevt svettningar när de sovit. Dessutom är det en stor risk att överdosera eftersom det är lätt att snabbt fastna i ett intensivt bruk utan några egentliga pauser. Det finns fall där ungdomar har dött eller drabbats av svåra hjärnskador på grund av spice-bruk.

Om du tar en för stor dos kan du bli förgiftad av kemikalierna, vilket har fått vissa medier reagera starkt eftersom få vet vad Spice egentligen innehåller. Aceton brukar ofta finnas med, i övrigt är ”innehållsförteckningen” ofta mycket tydligt. Bland annat har ett fall blivit mycket uppmärksammat där en 19-åring rökte Spice vid ett enda tillfälle och drabbades av bestående hjärnskador.

Spice är beroendeframkallande och det är ofta mycket svårt att sluta med. Tillgången är stor och drogen är lätt att få tag på via webben. Att priset dessutom är så lågt har gjort att den blivit ganska stor bland de yngre årskullarna.

Kompetenta och erfarna advokater
6 Dec 2022