Synen på cannabis världen runt

I Sverige räknas allt bruk av cannabis som narkotikabrott, liksom handel och innehav. Men andra länder har en annan syn på drogen och att hantera den är inte ett narkotikabrott överallt.

I de flesta av världens länder är cannabis helt förbjudet. Sverige är ett av dessa länder – här är all kontakt med narkotikaklassade substanser förbjudna och sex månaders fängelse finns i straffskalan för användning. Här går vi igenom vad lagen säger om cannabis i ett antal olika länder.

I det lilla sydamerikanska landet Uruguay är marijuana legaliserat i alla avseenden – odling, försäljning och rökning är fullt tillåtet.

Olika från stat till stat i USA

I USA är läget mer komplicerat, cannabis är förbjudet på federal nivå, men i hälften av delstaterna finns specialregler. Bruk av cannabis avkriminaliserades exempelvis i Colorado 2014 – den första delstaten där detta hände. Alaska, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och delstaten Washington samt huvudstaden Washington DC har gjort likadant och legaliserat hasch och marijuana. I merparten av de andra staterna tillåts begränsad användning av medicinsk marijuana gör hälsobruk.

I syd- och Mellanamerika har man i flera länder gjort likadant som i USA. Argentina, Colombia, Chile och México tillåter att växten används i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang.

Även i Thailand, där straffen för narkotikabrott är väldigt höga (dödsstraff finns i straffskalan) är cannabis numera godkänt för medicinskt bruk i vissa sammanhang.

Kanada tidigt ute med legalisering

Kanada har nyligen blivit det första större industrilandet som har legaliserat cannabis. I USA:s norra grannland finns redan en väletablerad laglig marknad, eftersom medicinsk marijuana godkändes redan 2001.

Portugal avkriminaliserade innehav av mindre mängder cannabis och andra former av narkotika redan 2001. Portugal har också gett klartecken för marijuanabruk i medicinskt syfte, efter att landets parlament röstat igenom ett förslag med överväldigande majoritet.

Liberalt i Holland

Nederländerna är också känt för en liberal mentalitet när det handlar om droger, och man har rätt att inneha små mängder utan risk för åtal. Amsterdam är också känt för sina många coffee shops där man kan handla en mängd olika cannabisprodukter.

På närmare håll är även en liberalisering på gång. Danmark har nämligen ett pågående försök med medicinsk cannabis. Patienter som inte kan få hjälp av annan behandling kan få cannabis utskriven under försöksperioden.

Advokater med erfarenhet av brottmål
1 Jun 2023