60-åring dömd till sju års fängelse för smuggling

En man greps när han försökte smuggla in riktigt stora mängder narkotika till den organiserade brottsligheten dömdes till ett straff långt ifrån det maximala.

 

Den runt 60 år gamle mannen åtalades vid en tingsrätt i södra Sverige för synnerligen grov smuggling av narkotika. Hen greps när han försökte smuggla in hela 640 kilo cannabis, 130 kilo amfetamin, sex kilo kokain och fem kilo ecstacy, sammanlagt 775 kilo narkotika. Han smugglade knarket på en lastbil som kom till Sverige över Öresundsbron. Narkotikan beräknades ha ett värde på ungefär 90 miljoner kronor i missbrukarleden. Synnerligen grov narkotikasmuggling har mellan sex och tio års fängelse på straffskalan.

Långt över gränsen för grovt brott

När tingsrätten tog upp fallet ansåg man att det med god marginal översteg mängden som kvalificerar ett narkotikabrott som grovt. Och man ansåg at paketeringen pekade på att smugglingen var en del i den organiserade brottslighetens verksamhet.

Åklagaren ansåg att brottet hade ett straffvärde på upp emot maxstraffet på tio år. Men tingsrätten tyckte annorlunda och dömde mannen till sju års fängelse. Trots att rätten höll med om att bara mängden amfetamin var nog för att döma ut maximalt straff så ansåg man att mannen hade liten insikt eller central roll i organisationen. Dessutom hade han inte mottagit någon ersättning för att smuggla in knarket, bortsett från vissa omkostnader. Mannen dömdes därför till sju års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Överklagades av överåklagaren

Åklagaren överklagade domen till hovrätten och begärde att straffet skulle höjas. Även i den högre instansen fastslogs att mannen är skyldig till brottet, eftersom han måste ha förstått vad det handlade om och att han var införstådd med att ingick i en organiserad brottslighet.

Men man gick ändå emot åklagarens begäran och fastslog tingsrättens dom mot den 60-årige mannen. Man fann precis som tingsrätten varken några förmildrande eller försvårande omständigheter och domen stannade på sju års fängelse.

Misstänkt för narkotikasmuggling? Vi kan hjälpa dig!
11 Apr 2019