Advokat åtalad för narkotikabrott

En advokat i södra Sverige åtalades tidigare i år för narkotikabrott efter att ha tagit kokain.

Advokaten har varit verksam som försvarare i brottmål under många år, och dessutom företrätt brottsoffer i många fall. Knarkbrott är heller inget nytt för mannen, som vid ett flertal tillfällen har försvarar personer som har varit misstänkta för olika narkotikabrott. Han har alltså goda kunskaper och känner till många inblandade i den tunga kriminaliteten som är en huvudorsakerna till de många mord och attacker med skjutvapen som har inträffat i Malmö de senaste åren.

Åkte fast på krogen i somras

Trots denna insikt så åkte han alltså fast i somras. Han greps av vakter på en av Malmös mest kända nattklubbar, Etagé. Han visiterades och i en av fickorna hittade man 0,73 gram kokain. När polisen gripit mannen så berättade han att han inte hade snortat något av narkotikan, han skulle istället ta kokainet senare med två kvinnor. Senare erkände advokaten att han druckit mycket under kvällen och dessutom köpt paket, eller ”en gubbe kokain” som han uttryckt det. Han hade betalat 700 kronor för drogerna till en man som sålde vid Stortorget i Malmö.

Direkt efter köpet så gick han till en närliggande krog och drog två linor på toaletten, strax innan han drog vidare till Etagé och blev stoppad av vakterna.

Mannen erkände i samtal med lokala medier att tagit två linor kokain, men hävdar samtidigt att han inte har några problem med droger. Han hävdade dessutom att mannen han köpt kokainet av inte var en bekant, utan bara hade dykt upp på torget vid tillfället.

Tar uppdrag som offentlig försvarare

Advokaten utses ofta till offentlig försvarare, något som inte kommer att ske under en överskådlig framtid. Han tilldelas nu inga mål fram tills av hans eget knarkmål är avgjort. Han kan dock fortsätta att arbeta i mål där han redan utsetts till försvarsadvokat och målsägandebiträde.

Vad som händer framöver för den åtalade advokaten är oklart. Advokatsamfundets disciplinnämnd avgör vilka konsekvenser fallet kommer att få för mannens fortsatta arbete som advokat.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
13 Mar 2017