Amfetaminliga fick långa fängelsestraff

Sammanlagt 25 års fängelse. Det blev straffet för 13 personer som var inblandade i en stor amfetaminhärva i södra Sverige.

Narkotikahärvan i sydöstra Sverige rullades efter utdragen spaningsinsats från polisens sida, berättar Kvällsposten/Expressen. I vintras slog man till och hittade 1,6 kilo amfetamin i en lada nära Vassmolösa söder om Kalmar i Småland. Ytterligare 1,2 kilo amfetamin beslagtogs senare i skogen utanför Olofström. En 44-årig polack bedöms vara huvudman i härvan. Han fälls efter att ha fört in så mycket som tre kilo amfetamin i Sverige. Mannen, som inte är missbrukare själv utan bara förser andra med droger, dömdes i somras till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott. Till synes inspirerat av tv-serien ”Breaking Bad” hade 44-åringen, som är kemiskt kunnig, utnyttjat sina kunskaper för att förädla amfetaminet innan han förde ut det på ”gatan”.

Domen föll i somras

Domen föll tidigare i somras. Så här står det i domskälen från Blekinge Tingsrätt.

"En sådan hantering av narkotika är sofistikerad och präglas av en kunskapsnivå och kompetens samt tillgänglig organisation som överstiger en hantering av narkotika i sig”.

44-åringen har tidigare dömts för liknande narkotikabrott i Tyskland och suttit av tre år i tyskt fängelse.

Liga med bas i södra Sverige

Alla de övriga inblandade kommer från södra Sverige och är i olika åldrar. Bland annat döms ”äldsten” i ligan, en 59-åring från Eringsboda, till tre års fängelse för narkotikabrott.

Yngst är en 26-åring från Olofström som döms till sex månaders fängelse för försök till narkotikabrott.

Sammanlagt dömdes de 13 personerna till 25 års fängelse för olika grader av narkotikabrott. Polisen har gjort husrannsakningar hos flera av de dömda. Då fann man inte bara knark, utan även knogjärn, en elpistol och skarp ammunition i stora mängder.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
13 Sep 2016