Beställde hårmedel – fick kokain

En 34-årig man fick ett paket med kokain till ett värde av 50 000 kronor skickat till sig. Men han påstod att han hade beställt ett pulver mot skallighet, inte kokain. Mannen friades därför i tingsrätten.

Det hela inträffade tidigare i år, berättar Dagens Juridik. Tullverket gjorde ett beslag på Arlanda och fann ett postpaket med svart kokain som var värt ungefär 50 000 kronor. Adressaten på paketet var den 34-årige mannen.

Åtalad i Tingsrätten

Mannen åtalades senare vid Nyköpings tingsrätt för narkotikasmuggling. Mannen nekade till brott och berättade istället följande, smått hårresande historia: han hävdar att han trodde att han beställt ett pulver som skulle ge honom tjockare hår, eftersom han plågas av en begynnande skallighet. Han påstod att han beställt mirakelmedlet från en engelsk firma, via Ebay, en stor köp- och säljsajt på internet. Hur en så stor mängd kokain hamnade i paketet hade mannen ingen rimlig förklaring till.

Tingsrätten valde att tro på mannens berättelse. Kontroller av hans aktiviteter på Ebay bekräftade historien, mannen hade på Ebay gjort en beställning på ”hair loss thickening fibers refill – thinning hair black” ett medel som påstås verka mot skallighet. Tingsrätten anser att det är denna beställning som senare stoppades av svenska tullen och visade sig innehålla den stora mängden kokain.

Betalade inga stora summor

Tingsrätten menar vidare att det inte finns något som visar att mannen ska ha betalat mer än 230 kronor för paketet. Det finns ej heller något stöd för att mannen använder narkotika eller någon har sålt knark. Han är inte dömd tidigare, varken för narkotikabrott eller någon annan form av brottslighet. Därför kom tingsrätten fram till slutsatsen att mannen inte haft för avsikt att smuggla narkotika. Han frias därför från anklagelsen om narkotikasmuggling. Hur det går med mannens hårväxt förtäljer inte historien.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
7 Oct 2016