En natt med krogpolisen i centrala Stockholm

Här berättar vi om polisens arbete med narkotikabrott. under en natt förra sommaren i Stockholms City. Ett trettiotal ingripanden och ett flertal användare av droger blev resultatet.

 

Antalet narkotikabrott är konstant högt i det krogtäta området runt Kungsgatan och Stureplan i centrala Stockholm. Bara under första halvåret 2018 gjorde Stockholmspolisen över 713 rapporter om narkotikabrott i detta nöjestäta område. Kokainet är den drog som ökat mest, då priserna har rasat och det inte längre är lika mycket tabu att använda kokain i dessa kretsar.

Stockholmspolisens krogsektion har sex civila poliser i tjänst från morgon till kväll och det tar inte lång tid innan man hittar en person som är hög på kokain eller någon annan drog.

Många ringa narkotikabrott en helg i Stockholm

Här berättar vi om några av de händelserna relaterade till narkotikabrott som rapporterades under en specifik helg i Stockholm City förra sommaren.

På en klubb på Kungsgatan låser en kvinna och en man och en kvinna in sig på en toalett. Dessutom kontrolleras flera gäster som dansar hysteriskt runt en champagneflaska. Flickan visar sig bara vara 16 år, och berättar att hon provat både hasch och kokain. Hon grips dock inte, polisen skjutsar istället hem den påverkade flickan till sina föräldrar.

Natten mot lördag samma helg gjordes ett kokaintillslag mot två män på Café Opera. Männen, kända i klubbsvängen runt Stureplan påkoms med vitt pulver i fickan. Påsen hade troligtvis innehållit ett gram kokain, den vanliga dosen för en utekväll. Männen riskerar därmed åtal för ringa narkotikabrott.

Kokain i förarsätet

Samma natt stoppar polisen en BMW som tvärnitar vid ett rödljus utanför en mindre krog på Kungsholmen. Sättet föraren körde bilen väckte polisens misstankar. Polisen söker igenom bilen efter att ha fått rapporter om att föraren är tidigare dömd för vapenbrott. I bilen hittar man en liten digital våg som väcker misstankar om narkotikaförsäljning. Sedan hittar man vitt pulver i ett tunt lager i bilen, som man sedan undersöker och konstaterar att det är kokain. BMW-ägaren grips och körs till polisstationen, misstänkt för narkotikabrott.

I kön till en annan krog i centrala Stockholm står en man och beter sig misstänkt. Fingrarna spretar, han slickar läpparna och talar på ett läspande sätt. Mannen stoppas, nekar till bruk av knark, men när poliserna börjar prata om ett urinprov erkänner han att han tagit kokain för att orka med kvällens affärsuppgörelser. Ringa narkotikabrott även i detta fall.

En liten inblick i polisens arbete med att motverka narkotikabrott en sommarhelg i Stockholm.

Specialister på juridiken kring narkotikabrott
4 Feb 2019