Fick i sig cannabis från tårta – friad från narkotikabrott

En man som åtalades för narkotikabrott och drograttfylla friades av tingsrätten. Mannens förklaring att han fått i sig cannabis när han åt en tårta lyckades inte motbevisas av åklagaren.

 

Vintern 2018 stoppades mannen av polisen. Testet visade positivt för cannabis – men mannen hävdade att han varit drogfri i flera år. Han åtalades dock vid en tingsrätt i västra Sverige för ringa narkotikabrott och drograttfylleri. Han nekade till brott och hävdade att han inte hade känt till att han hade varit påverkad när han satte sig bakom ratten och därför saknat uppsåt.

Kompisarna firade med tårta

När han förhördes i rätten berättade han att hans vänner hade bjudit honom på en födelsedagstårta. Mannen fyllde år dagen innan han greps av polisen. Två veckor efter födelsedagen fick han veta att tårtan hade innehållit cannabis. Hans vänner hade tyckt att det var en rolig grej men inte berättat det för mannen, som alltså var helt omedveten om det.

Rätten ansåg att åklagaren inte hade lyckats motbevisa historien om tårtan. Visserligen fann man det lite märkligt att vännerna köpt en tårta med cannabis utan att berätta för födelsedagsbarnet. Men man ansåg inte berättelsen vara så osannolik att den kunde lämnas utan avseende.

Bevismaterialet var inte relevant

Dessutom påpekade rätten att åklagarsidan hade använt bevismaterial som inte var relevant för detta fall. Den skriftliga bevisningen handlade om hur länge cannabis som tagits in via rökning verkar. Eftersom mannen sade sig ha ätit en tårta med cannabis hävdade man att denna bevisning saknade värde.

Mannen friades helt från åtalet. Domen överklagades inte och har vunnit laga kraft.

Advokater med stor erfarenhet av narkotikabrott
5 Jan 2019