Före detta advokat friad från narkotikabrott

Här berättar vi om en advokat som stått åtalad för medhjälp till narkotikabrott. Han friades efter att ha hänvisat till den tystnadsplikt som omfattar advokater.

 

Mannen, som under förundersökningen frivilligt lämnade advokatsamfundet och därmed inte längre har rätt att betitla sig advokat, åtalades 2017 vid en tingsrätt i södra Sverige för medhjälp till grovt narkotikabrott. Enligt åtalet hade den före detta advokaten smugglat ut ett brev och en karta från sin klient som satt häktad på en ort i södra Sverige.

Storebror skulle gräva upp narkotika

Så här såg bakgrunden i fallet ut: förra året (2017) grep polisen den häktade mannens storebror, som vid gripandet just hittade den plats i ett grönområde i staden där ett halvt kilo starkt kokain hade grävts ned. Den gripne mannen hade dessutom en karta i fickan som innehöll en karta samt instruktioner om var den nedgrävda narkotikan fanns. Polisen utredde fallet och kom fram till att den häktade brodern hade lyckats smuggla ut kartan från häktet trots att han hade restriktioner.

Polisen säkrade fingeravtryck från båda bröderna – och dessutom från den häktade broderns advokat. Han drog därmed in i utredningen som misstänkt. På handlingarna hittade polisen även andra fingeravtryck som man inte lyckades identifiera.

Bröderna ansåg att åklagaren är helt fel ute när advokaten anklagades för att vara delaktig i smugglingen och har både skämtat om brevduvor samt anklagat häktespersonalen för att ha varit delaktig i smugglingen av narkotika.

Nekade till narkotikabrott

Advokaten har under hela tiden nekat till brott och inte sagt mycket med hänvisning till sin tystnadsplikt. Under rättegången erkände han dock att han hållit i kartan, men förklarade att han gjort det på advokatbyrån efter att en person visat den för honom och frågat vad den innehöll. Han ville dock inte avslöja men personen som visade upp kartan är.

Tingsrätten ansåg att advokatens berättelse var fullt rimlig och att åklagaren inte lyckats motbevisa den. Det kunde inte bevisas att advokaten hade smugglat ut kartan och därför friades han helt.

Källa: Dagens Juridik.

Kompetent och tryggt juridiskt stöd
30 Jul 2018