Hunden som är en hjälte i kampen mot narkotikabrott

Så kallade knarkhundar är ett viktigt vapen i kampen mot narkotikabrott. Här berättar vi om vovven Billy, som är en riktig hjälte i kampen mot knarket.

Billy, tolv år gammal, är en engelsk springer spaniel och utsågs nyligen till Årets narkotikasökhund 2016, berättar Dagens Juridik. Tillsammans med hundförarpolisen Anders Mårtensson medverkade han under året i hela 65 narkotikabeslag. Billys envist sniffande kamp mot narkotikabrott beräknas ha haft en samhällsnytta på över 119 miljoner kronor, berättar en ledande svensk publikation om juridik. 

Arbetar i Skåne och Blekinge

Billy, eller Bivråkens Original Pirate Material som är hans officiella stamtavlenamn, arbetar på Tullens brottsbekämpningsgrupp i Malmö. Men med hjälp av sitt starka luktsinne utför han uppdrag inte bara i hela Skåne, utan även i Blekinge. Vid sidan om den effektiva knarkletarnosen har Billy stor energi och arbetsglädje som vinnande egenskaper. Men han är också bra på att slappna av och vila upp sig när han är hemma mellan knarkuppdragen.

Billy var alltså inblandad i hela 65 narkotikabeslag under den mätta perioden. Vid ett tillfälle sniffade han upp hela 19,2 kilo heroin som hade gömts i en personbil. Detta beslag ledde senare till anhållan och fällande dom. 

Fina priser att tugga på

Billy och partnern Anders tog emot det mycket hedrande priset på hundmässan i Stockholm i slutet p förra året. Anders fick en ansenlig prissumma, men Billy fick inte heller gå lottlös efter prisutdelningen. Ett hundben och hundfoder i sex månader samt en nu hundsäng var priset som narkotikalangarnas skräck fick glädjas åt.

I juryns motivering till priset framhåller man Billys iver att alltid göra sitt bästa när han tar sig an dessa svåra uppdrag, att stoppa narkotikabrott, ett av vår samtids största gissel. Arbetsmiljön svårighetsgrad för denna fantastiska knarkhund finn inga hinder, menar juryn vidare. Hans framgångsrika år som narkotikahund har betytt mycket för arbetet mot narkotika i hela södra Sverige.

Billy fortsätter sin kamp mot den narkotikarelaterade brottsligheten under 2017.

 

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
4 May 2017