Kampsportsprofil gripen i knarkhärva

Ett av årets mest uppmärksammade fall när det gäller narkotikabrott uppdagades tidigare i våras. En 44-årig kampsportsprofil, med ett digert brottsligt förflutet, greps och häktades i våras misstänkt för narkotikasmuggling. Polisens teori är att mannen ska ha varit en ledande kraft i gatuförsäljningen av knark i de västra delarna av Stockholm.

Engagerad i ungdomar

Kampsportaren, som också gjort sig känd för sitt engagemang för ungdomar, greps misstänkt för narkotikabrott efter ett riktat tillslag som ingick i den insats som internt inom polisen kallas för ”Jungfrun”. Spaningsinsatsen var riktad mot det så kallade försörjningsledet – det vill säga mot de personer som levererar till gatunivån på Järvafältet i västra Stockholm. Avgörande för gripandet av 44-åringen var att en lastbil stoppades av tullen i Skåne i mars. Den var lastad med 44 kilo marijuana och en stor mängd kontanter. Enligt polisen var narkotikan avsedd för försäljning i Stockholm. Fem kumpaner till mannen sitter sedan tidigare häktade för inblandning i härvan.

Kampsportsprofilen är tungt kriminellt belastad sedan tidigare. Redan för 20 år sedan blev han ”Nova-markerad” vilket innebär att han finns på länskriminalens lista över de som misstänks vara mest brottsaktiva. Han har tidigare dömts till sammanlagt sju års fängelse i tre olika fall, bland annat för grovt narkotikabrott, dopningsbrott och häleri. Hans senaste dom är från 2003, men polisen har länge misstänkt att mannen har varit fortsatt brottsaktiv och ser därför gripandet som en stor framgång.

Åtalad för misshandel

44-åringen står dessutom redan under åtal för en misshandel av en släkting på ett växlingskontor i Stockholm. I det här fallet är bevisläget starkt eftersom händelsen fångades på en övervakningskamera. Skattemyndigheten har dessutom under ett antal år haft synpunkter på hans deklarerade inkomster. Det är oklart vad mannen har försörjt sig på under de senaste åren.

Vilken roll den gripne kampsportsprofilen har i knarkförsäljningen på Järvafältet är än så länge oklart, men enligt polisen fungerar nätverket på alla nivåer, från gatulangningen till transporterna av stora mängder narkotika till Sverige. Polisen misstänker i alla fall att mannen har en ledande roll i verksamheten. Enligt DN ska mannen dessutom gå att binda till Spanien, där lastbilen lastades med narkotikan.

Mannen nekar till brott och hans advokat säger till Aftonbladet att det helt saknas grund till anklagelserna.

 

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
8 Jun 2016