Kastade bort cannabis - dömd i Hovrätten

En ovanlig dom för narkotikabrott föll i maj. En man friades först i Tingsrätten, men dömdes i Hovrätten för ringa narkotikabrott, berättar Dagens Juridik. 

Det hela började med att en 28-årig man åtalades för olovligt innehav av en liten mängd cannabis. Vid gripandet vittnade poliserna om att de såg när mannen kastade tre påsar cannabis i ett buskage. Vid en husrannsakan hos mannen hittades senare bland annat en burk med cannabislukt.

Förstod först inte vad som var i påsarna

28-åringen påstod att han precis hade hitta påsarna och kastade de för att han precis förstått att det var cannabis i dem. Han säger att han trodde att de två civilklädda poliserna var från den undre världen och ville ha tillbaka drogerna. När han insåg att det handlade om polisen påstod han att han blivit lättad. Poliserna själva hävdade dock i sina vittnesmål att mannen måste ha insett att det handlade om en civil polisbil.

Friad i Tingsrätten

Tingsrätten avfärdade visserligen mannens berättelse, men friade honom ändå, eftersom han kastat bort narkotikan snabbt och att innehavet därför inte kunde ses som straffbart. Domen överklagades och i Svea Hovrätt dömdes mannen för narkotikabrott. Hovrätten ansåg att mannen måste ha förstått vad som fanns i påsarna och han dessutom måste ha förstått att det handlade om en civil polisbil. Mannen dömdes för ringa narkotikabrott till 60 dagsböter á 220 kronor.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
19 Aug 2016