Kunde inte gömma sig bakom darknet

Darknet – det osynliga nätet – har tidigare fungerat som en frizon för kriminella och andra mer eller mindre ljusskygga element. Den stora narkotikahärvan som rullades upp i Norrland förra året visar det kanske inte är så lätt att gömma sig längre.

Sex män greps i Norrland

Den 24 februari 2015 slog polisen till mot sammanlagt sex män, fem från Skellefteå och en från Pajala. Det visade sig vara den största svenska härvan hittills när det gäller narkotikabrott som skett via internet, i det här fallet det så kallade ”darknet”. Stora mängder narkotika skickades från Holland till Skellefteå och distribuerades senare ut till tusentals kunder runt om i Sverige. Totalt handlade det om tusentals affärer som gjorts via ”darknet” från 2012 och framåt. Männen som dömdes var mellan 25 och 35 år och hade sålt stora mängder av bland annat ecstasy, LSD och cannabis.

Fem män dömdes i tingsrätten till fängelse. En av dem var huvudmannen, en 27-åring från Skellefteå, som dömdes till tio års fängelse av tingsrätten. Bevisningen var tung: fynd i mannens dator, där man fann länkar till marknadsplatser på darknet. Fynd på hans mobiltelefon, fynd som gjordes i ett tomt hus som använts som knarkcentral i mer än ett år och polisens avlyssning var andra starka inslag i bevisningen mot "Alexandrus", som var mannens internet-alias.

Överklagade i hovrätten

27-åringens dom överklagades i hovrätten, där han fick straffet sänkt till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling. Han döms för att under perioden juni 2014 till februari ha gjort hela 880 narkotikaöverlåtelser och minst 320 försök. 3,4 kilo cannabis, 275 gram ecstasy, 2 500 trippar LSD och 400 fudgekakor med cannabis handlade det om.

Fem av de andra åtalade männen dömdes också till fängelsestraff för olika grader av narkotikabrott.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
15 Sep 2016