Kvinna friades efter förväxling med syster | Falsk tillvitelse

En kvinna greps för narkotikabrott och kom undan rättvisan på ett synnerligen annorlunda sätt. Hennes syster råkade mer illa ut – i alla fall till en början.

 

En 18-årig kvinna åtalades vintern 2018 vid Borås tingsrätt för ringa narkotikabrott. Kvinnan hade varit påverkad av narkotika när hon greps av polisen – detta bekräftades av provsvaren.

Den oväntade vändningen kom i tingsrätten där kvinnan hävdade att hon var oskyldig. I stället var det hennes syster som hade stoppats av polisen och uppgivit hennes namn. Förundersökningen visade att polisen hade kontrollerat hennes identitet två gånger – dels vid provtillfället, dels när hon delgavs beskedet att hon var skäligen misstänkt för narkotikabrott. Hon identifierades då med hjälp av ett passfoto ur det nationella passystemet. Därför trodde inte tingsrätten på hennes historia och dömde henne till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Överklagades till hovrätten

Domen överklagades till hovrätten. När fallet togs upp i den högre instansen så konstaterade åklagaren att det hade framkommit ny bevisning.

Nya uppgifter visade att det verkligen hade skett en förväxling och att det istället hade inletts en förundersökning om falsk tillvitelse mot den åtalade kvinnans syster. Falsk tillvitelse innebär att man lämnar osanna uppgifter om en annan person till polis, åklagare eller någon annan myndighet.

Systern erkände bluffen

Systern hade nämligen på eget initiativ kommit till polisen och erkänt att hon uppgivit sin systers identitet när hon gripits med narkotikan i kroppen. När hovrätten sedan jämförde systrarnas passbilder så konstaterades att de ”har stora utseendemässiga likheter”. Dessutom hade en av poliserna i efterhand pekat ut systern med stor säkerhet. De andra tre poliserna som var inblandade i gripandet hade heller inte kunnat utesluta att det handlat om en förväxling.

Hovrätten friade därför kvinnan helt från narkotikabrott.

Kompetent juridiskt stöd om du är anklagad för narkotikabrott
15 Jul 2018