Lånade medicin av släkting – dömd för ringa narkotikabrott

Här berättar vi om ett något annorlunda fall om en man som dömdes för narkotikabrott efter att ha lånat receptbelagd medicin av sin svärfar.

 

Den drygt 50-årige mannen bor i Malmö och åtalades för ringa narkotikabrott i stadens tingsrätt. Mannen lider av svårartad ryggvärk och väntade på en tid hos läkaren för att få smärtan utredd. Under tiden lånade han ett receptbelagt smärtstillande preparat – Tramadol – från sin svärfar. Han polisanmäldes och åtalades därför i tingsrätten. Där friades dock mannen, eftersom rättens ledamöter ansåg att han saknade uppsåt. Han ska inte ha vetat eller förstått att medicinen var receptbelagd utan istället varit under uppfattningen att det bara handlade om en ovanligt stark värkmedicin. Rättens ordförande – en tingsfiskal – tyckte dock annorlunda än övriga rätten och ville fälla mannen.

Domen överklagades till hovrätten, som rev upp den friande domen för ringa narkotikabrott.

Likgiltig för att läkemedlet var receptbelagt

Hovrätten slår i sina domskäl fast att det inte är fastslaget att mannen visste att läkemedlet var narkotikaklassat. Dock kände han utan tvekan till att styvfadern förvarade tabletterna i sitt vapenskåp. Han visste också att de var receptbelagda och att de heter Tramadol.

Detta innebär, enligt hovrätten, att det är ställt utom rimligt tvivel att han visste att det fanns en mycket hög sannolikhet att tabletterna klassades som narkotika. Han har därför visat likgiltighet inför detta och haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Mannen döms därför för ringa narkotikabrott. Straffet blir 90 dagsböter á 280 kronor, en sammanlagd summa på 25 760 kronor.

Ett starkt smärtstillande läkemedel

Tramadol är ett läkemedel som använts vid vissa typer av smärta, dock inte vid tillfällig smärta. Rygg- och knäoperationer är vanliga smärtorsaker där Tramadol ofta är ett effektivt läkemedel. Tramadol har en effekt som påminner en hel del om morfin. Läkemedlet är klassat som narkotika och medför en viss risk för beroende. Men följer man läkarens ordination så är risken för beroende betydligt mindre. På senare år har Tramadol blivit en innedrog bland ungdomar, som ofta använder drogen för att förstärka effekten av cannabisrökning.

Advokater specialiserade på narkotikabrott
7 Jun 2018