Man påstod att någon lagt narkotika i ölen - dömdes i Hovrätten

Här berättar vi om en man som hävdade att han fått i sig narkotika av misstag – han friades först av tingsrätten men dömdes av hovrätten för narkotikabrott.

 

Mannen åtalades vid en tingsrätt för ringa narkotikabrott, efter att ett blodprov visat på spår av cannabis och kokain. Mannen erkände att han hade fått i sig narkotika, men hävdade samtidigt att han inte med mening brukat narkotikan.

Gick ut på en nattklubb

Han berättade att han hade gått ur på en nattklubb i hemstaden. Han köpte flera öl och lämnade sina glas obevakade vid flera tillfällen – han menade därför att något måste ha lagt narkotikan i hans ölglas.

Tingsrätten tyckte att mannen var trovärdig och detaljerad i sin berättelse och friades eftersom han ansågs sakna uppsåt. Två ledamöter var dock skiljaktiga, eftersom man ansåg att hans berättelse inte var konkret och mest bestod av spekulationer. De skiljaktiga ansåg helt enkelt inte att mannens förklaringar var tillräckliga för att man ska bortse från den starka presumtionen att bruk av narkotikabruk är medvetet.

Överklagades till hovrätten

Domen överklagades till hovrätten. Där gick man på de skiljaktiga ledamöternas linje. Mannen dömdes alltså för ringa narkotikabrott. Rätten hänvisade till dessa ledamöters formulering och ansåg att det var klarlagt att mannen begått ett ringa narkotikabrott när han uppsåtligen brukat kokain och cannabis. Påföljden bestämdes till dagsböter i 30 dagar om 340 kronor.

Erfarna advokater som behärskar narkotikabrott
29 Apr 2019