Många knarkgripanden på musikfestival

De svenska sommarfestivalerna har varit mycket uppmärksammade ur brottssynpunkt på senare tid, inte minst på grund av de många våldtäkter och sexuella övergrepp som har förekommit. Men det pågår också en hel del annan kriminell verksamhet på de olika musikfestivalerna. Stölder på campingar och tältområden och ett och annat våldsbrott i de alkoholstinna miljöerna är förstås vanliga förseelser, men narkotikabrott är också vanligt förekommande bland festivalernas yngre publik. Exempelvis anmäldes över 160 fall av narkotikabrott under småländska Emmabodafestivalen, som anordnades i slutet av juli.

Vanligt med droger i Emmaboda

Enligt polisen är detta ingen tillfällighet. Emmabodafestivalen, känd för att ha en ung, hipp och liberal publik, har redan tidigare utmärkt sig när det gäller förekomsten av narkotika. I år blev dock ett rekord för festivalen med över 160 anmälningar. Enligt en polis låg haschlukten som ett täcke över hela festivalområdet under natten, enligt tidningen Barometern.

Enligt polisen var de flesta av de 160 anmälningarna rörande ringa narkotikabrott, bruk eller innehav. Men i sju fall finns även misstankar om överlåtelse. I dessa fall har personer gripits med större portionsförpackade mängder, avsedda för försäljning.

Förstärkning från Skåne

Smålandpolisen hade fått förstärkning från Skåne under festivalen, och det fanns tolv poliser på området. Trots detta säger polisens talesperson att man hade önskat ännu mer resurser för att motverka narkotikabrott på festivalen.

Straffen för narkotikabrott varierar. Anses brottet som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. För ett grovt narkotikabrott kan man dömas till fängelsestraff på mellan två och tio år.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
23 Aug 2016