Många tillslag i Operation Inkognito

Många av dagens narkotikabrott begås på det dolda nätet, oftast kallat Darknet. I december gjorde polisen ett flertal tillslag mot narkotikahandel på Darknet. Ett län där många tillslag gjordes mot droghandlare genomfördes i Örebro län. Endast i västra Götaland gjordes fler tillslag.

Totalt genomförde polisen 32 insatser i regionen Bergslagen, varav 23 stycken var i Örebro län. Tillslagen ingår i operationen som kallas ”Operation inkognito”, berättar SVT Nyheter.

Samlat in material på flera olika håll

 

Polisen har fått tag på material och underrättelser från flera olika håll och på det sättet fått fram uppgifter på personer som har handlat narkotika på Darknet, berättar Mats Scherp, chef för lokalpolisområde Hallsberg.

Darknet är en del av den så kallade djupwebben, en väldigt stor del av internet som inte kan nås av vanliga sökmotorer. Operationen är den största i sitt slag i Sverige än så länge. Att man har kunnat gripa så många personer och gjort så många tillslag är ingen överraskning för polisen. Man ser det snarare som en bekräftelse på vad man redan visste – att många av dagens narkotikabrott begås just på Darknet. En sak som förbryllar Mats Scherp är varför det blivit så många tillslag just i Örebro län. Men han tror att det beror på hur mycket resurser respektive län har satsat på operationen.

Vill visa att man inte är anonym

Polisen berättar att syftet med Operation Inkognito till stor del är att visa för knarkhandlarna att man inte är anonym, inte ens i internets mest ljusskygga hörn. Polisen hittar nu alltså både köpare och säljare där.

Att beslagta stora mängder narkotika har inte varit det huvudsakliga målet med den stora operationen. När man har gripit personerna som legat bakom narkotikabrott så har tillvägagångssättet varierat. I vissa fall polisen genomfört en husrannsakan, i andra kroppsvisitationer. I flera av fallen har nu förundersökningar inletts.

En sak är säker: de som säljer och köper narkotika på Darknet går inte säkra längre. Fler tillslag lär vara att vänta, operationen är nämligen inte slut än.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
18 Jan 2017