Minns inte festkväll – friad från narkotikabrott

Det hela utspelades en kväll i januari i Skövde, berättar Dagens Juridik. En 28-årig man hamnade i fyllecell efter en festkväll och testades i samband med detta för narkotika. Testet visade att mannen hade kokain i blodet och han åtalades för ringa narkotikabrott  vid Skaraborgs tingsrätt.

I rättegången, som hölls i juli, berättade 28-åringen att han tillsammans med ett stort kompisgäng hade förfestat innan allihop gav sig in till en krog i Skövde centrum. Mannen berättar att det köptes in flera helrör vodka och att det friskt blandades och delades drinkar vid bordet. Enligt mannen hade folk som satt vid bordet inte koll på sina glas under kvällen, då drinkarna stod huller om buller.

Vaknade upp i fyllecell

Sedan minns mannen ingenting förrän han vaknade upp i fyllecellen – och först därefter fick han information om att han testats positivt för kokain. Han berättade vidare att ingen i hans umgängeskrets tar narkotika.

Tingsrätten säger att det inte anses bevisat att mannen tagit kokainet med uppsåt och därför frias han för ringa narkotikabrott. Åklagaren har inte lyckats motbevisa mannens påstående att han fått i sig substansen ofrivilligt så uppsåtet är alltså inte bevisat.

"Utrymme för att mannen talar sanning"

Tingsrätten skriver vidare: ”X har lämnat en berättelse om sina förehavanden under den aktuella natten som lämnar utrymme för möjligheten att han fått i sig knarket utan att veta om det”. Således friades alltså mannen för narkotikabrott.

Här kan du läsa aktuell statistik om narkotikabrott från Brå. 

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
30 Aug 2016