Nybliven pilot friad från narkotikabrott

Här berättar vi om en nyutbildad pilot som åtalades för narkotikabrott efter att ha testats positivt för MDMA. Men han friades på grund av man ansåg att han saknade uppsåt.

 

En man i 30-årsåldern åtalades vid en tingsrätt i västra Sverige för ringa narkotikabrott. Han greps med ecstasy i blodet, eller MSMA som den vetenskapliga beteckningen är. Mannen berättade i förhör med polisen att han hade varit på ett flertal olika ställen under kvällen i fråga för att fira sin nyavslutade pilotutbildning.

Började dricka alkohol

Mannen började dricka alkohol redan under sen eftermiddagen och det blev under kvällen en hel del drickande på ett flertal krogar och klubbar. Han minns att han blev illamående och snurrig och försökte ringa hem för att få skjuts till bostaden. Efter detta minns han ingenting förrän han greps av polisen. Mannen hävdar att han måste ha fått i sig narkotikan på någon av krogarna utan att visste om det.

Mannen påpekade dessutom att han genomgått kontinuerliga drogkontroller och hela tiden testat negativt. Tingsrätten gick dock inte på mannens berättelse utan hävdade att det i de flesta fall handlar om medvetet bruk (uppsåt) när en person har narkotika i blodet. Mannens uppgifter ansågs dessutom vara så pass vaga att de lämnades utan avseende. Han dömdes därför till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Domen överklagades till hovrätten

Domen överklagades till hovrätten. En vän till mannen vittnade om att det hade varit en stökig utekväll. Det hade stått många glas och flaskor på borden och det hade varit osäkert vilket glas om var vems. Enligt vittnet hade den åtalade mannen varit ”påtagligt berusad” och druckit från en annan persons drink när han stod i baren på ett av uteställena.

Hovrätten anser att vittnesuppgifterna framstod som trovärdiga – detta trots att de två vännerna hade haft chansen att prata ihop sig om vad som hade hänt.

Hovrätten ansåg att eftersom mannens yrke kräver drogfrihet så talar det emot att han skulle ha varit inför att inta narkotika. Slutsatsen blir att det finns andra tänkbara orsaker till varför till varför mannen hade fått i sig MDMA. Mannen friades därför av hovrätten.

Källa: Dagens Juridik. 

Vi står vid din sida i rätten
27 May 2019