Polischef kritiserad av JO – lämnade ut misstänkt skolpersonal

En person misstänktes för narkotikabrott – något som en polis berättade för rektorn på skolan där personen arbetade. Polisen kritiseras nu av JO för att han lämnat ut dessa sekretessbelagda uppgifter, berättar Dagens Juridik. 

Det hela inträffade i mars 2015. En närpolischef tog kontakt med chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i en kommun i norra Storstockholm. Polischefen berättade då vissa saker om en person som arbetade på en av kommunens grundskolor. Bland annat berättade polischefen att personen i fråga hade gripits och var misstänkt för narkotikabrott, både överlåtelse och innehav av narkotika, och dessutom för drograttfylleri. Några dagar senare ringde även skolans rektor till polischefen och fick uppgifterna om den anställdes misstänkta narkotikabrott bekräftade.

Mannen JO-anmälde polisen

Den misstänkte mannen var inte nöjd med att ha blivit ”uthängd” av polisen och JO-anmälde händelsen. Han ansåg att handlandet på ett allvarligt sätt påverkade hans möjligheter att utöva sitt arbete och att det var integritetskränkande.

Polismyndigheten ställde sig dock på närpolischefens sida och ansåg att uppgifterna var så viktiga att de skulle lämnas ut, och att sekretessen som skulle skydda mannen kom i andra hand. Polismyndigheten påpekade också att man ansåg att de inte hade lämnats ut några uppgifter som var felaktiga på något sätt.

JO: "Sekretessen väger tungt"

Justitieombudsmannen gick dock inte på polisens linje i frågan. JO konstaterar att de skäl som bär upp sekretessen som gäller som skydd för en misstänkt väger tungt. Dessutom konstaterade JO att brottsligheten som lämnats ut inte påverkade skolans elever eller andra ungdomar. Dessutom hade den utpekade mannen inte begått något brott på skolan eller på ett sätt så att brottsligheten på något sätt innebar en risk för att eleverna skulle fara illa.

Därför anser man att det saknades anledning att lämna ut uppgifter om brottsmisstankar till arbetsgivaren. JO kritiserar därför närpolischefen för att han kontaktade skolan och lämnade ut uppgifterna om misstänkta narkotikabrott.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
14 Dec 2016