Rörde inget knark – dömdes för narkotikabrott

En stor del av dagens narkotikabrott sker på internet. Dessa brott är svårutredda för polisen, men det händer att försäljare av illegala droger på nätet döms för narkotikabrott. Här berättar vi om ett fall från 2012, då en man dömdes för försäljning av narkotika som han inte ens rört.

Fallet var det första i svensk rättshistoria där en person fällts för narkotikabrott enbart för att ha upplåtit en webbplats där andra säljer knark. Den 27-årige mannen själv rörde aldrig några droger själv.

Omfattande försäljning av droger

Det försiggick en omfattande försäljning av narkotika på sajten. Under ett och ett halvt års tid, från sommaren 2010 och framåt. Mängder av köp gjordes, bara under en sommardag 2011 var 900 trådar där det såldes narkotika aktiva. Enligt 27-åringens advokat så hade han startar sajten som ett forum för drogliberala, men tappat greppet om det hela efter ett tag. Han kunde inte ana att han skulle få stå till svars för knarkförsäljningen som skedde på hemsidan.

Mannen dömdes till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.

-Han har lagt upp hemsidan, drivit den och möjliggjort för andra personer i hela Skandinavien att sälja narkotika och att det riktats mot bland annat ungdomar. Det är dessa faktorer som gör att han döms, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad.

Påminner om Pirate Bay-fallet

Det hela påminner om fallet med fildelningssajten Pirate Bay, men det finns en stor skillnad. Männen bakom Pirate Bay gjorde sig skyldig till medhjälp till nedladdning av upphovsrättsskyddat material. I fallet med narkotikasajten fälldes 27-åringen för grovt narkotikabrott – inte medhjälp.

Enligt Peter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet är skillnaden att i detta fall finns en kriminalisering, det vill säga att sajten tar sikte på de förmedlade gärningarna. Därför dömdes alltså 27-åringen för narkotikabrott i stället för medhjälp till brott.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
23 Sep 2016