Tog receptbelagt läkemedel – ansågs ha likgiltighetsuppsåt

Det finns många sätt att åka dit för narkotikabrott för. Här berättar vi om en man som lånade tabletter av sin svärfar inför ett läkarbesök och dömdes för narkotikabrott.

Det handlar om en man i 50-årsåldern som åtalades vid en tingsrätt i södra Sverige. Mannen var misstänkt och åtalades för ringa narkotikabrott. Mannen lider av svår ryggvärk och satt med svåra plågor och väntade på en läkartid. Under tiden fick han receptbelagd medicin av sin svärfar – det narkotikaklassade medlet Tramadol.

Åtalades för narkotikabrott

Han åtalades för narkotikabrott och friades i tingsrätten. Mannen berättade att han hade känt sig desperat och inte visste att läkemedlet räknades som narkotika. Han trodde det bara handlade om en stark värkmedicin – som en riktigt stark version av Alvedon eller Ipren helt enkelt. Han friades därför i brist på uppsåt. En av ledamöterna i tingsrätten – en tingsfiskal – tyckte dock annorlunda och ville fälla mannen.

Åklagaren överklagade till hovrätten som rev upp den friande domen. Man slog fast att det inte var bevisat att mannen kände till att värktabletterna räknades som narkotika och därför var olagliga. Han visste dock att svärfadern förvarade tabletterna i ett vapenskåp, att de hette Tramadol och att de var receptbelagda. Hovrätten ansåg därmed att de stod utom rimligt tvivel att mannen hade uppfattat att det fanns en mycket hög sannolikhet att tabletterna var narkotika. Man ansåg därför att han varit likgiltig inför detta och haft ett så kallad likgiltighetsuppsåt. Han dömdes därför till 90 dagsböter á 280 kronor. Det slutgiltiga bötesbeloppet blev alltså 25 760 kronor.

Vad är likgiltighetsuppsåt?

Så kallat likgiltighetsuppsåt innebär att man är likgiltig till förverkligandet av en effekt och risken för detta. För att en handling ska kunna bedömas som ett brott måste gärningsmannen ha haft uppsåt – det ska ha varit meningen och vederbörande ska ha varit medveten om att det är ett brott. Det är dock svårt att avgöra skillnaden mellan att göra något med uppsåt och vårdslöshet. Man brukar därför tala om en nedre gräns för uppsåt.

I en dom i högsta domstolen från 2004 så fastslogs att likgiltighetsuppsåt räknas som denna nedre gräns.

 

Kompetenta advokater till din tjänst
29 Jan 2019