Tre nya substanser narkotikaklassade

Tre nya substanser har narkotikaklassats av regeringen, med hjälp av det så kallade snabbspåret. Substanserna det handlar om är Tiletamin, Nifoxipam och 3-hydroxifenazepan.

Narkotikahandeln ligger ofta före rättssystemet och utvecklar ständigt nya artificiella substanser. Innan substanserna hunnit narkotikaklassas så går det inte att fälla en person som handlar med dem på den illegala marknaden för narkotikabrott. Klassningen har skett genom ett så kallat snabbspår, vilket innebär att ärendet snabbt ska dras genom byråkratin för att ett klassningsbeslut ska kunna tas så snabbt som möjligt.

Rekommenderat av Läkemedelsverket

Klassningen skedde på rekommendation från Läkemedelsverket, då man har märkt att handeln med dessa substanser har ökat snabbt på nätet under senare tid. Särskilt benzodiazepinen 3-hydroxifenazepan har det handlats mycket med på nätbutikerna.

- För att minska narkotikadödligheten i hela Sverige så är det viktigt att lagen gällande narkotikabrott ständigt uppdateras när det dyker upp nya farliga preparat på marknaden, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i en kommentar till Dagens Juridik.

Den nya narkotikaklassningen träder i kraft den 6 september och följer snabbt på ett tidigare beslut under sommaren då 30 andra substanser klassades som narkotika eller ”hälsofarlig vara”. Tiletamin och Nifoxipam har sedan tidigare varit narkotikaklassat i flera olika EU-länder.

Här hittar du utförlig information om narkotikabrott och kan även få juridisk rådgivning
8 Aug 2016